Parcă niciodată mai mult ca acum nu s-a adeverit atât de profund şi plenar relaţia cauzală „zvoner – răspândac”, teoretizată prin anii ’90 de grupul Divertis. Într-o lume în care informaţia nu este numai putere, dar şi sursă de venit, valori precum obiectivitate, imparţialitate, sinceritate, rigurozitate, respect pentru public ori prestigiu profesional (relicve ale unui cod etic al meseriei de jurnalist) au devenit simple etichete promoţionale, logo-uri publicitare prin care se încearcă, exact ca la piaţă, atragerea muşteriilor.

Dacă nu putem vorbi de scrupule etice în mass media românească, măcar să ne distrăm. Cum la noi starea vremii se adaugă adesea celor trei S (scandal, sânge, sport) clasice în materie de breaking news, televiziunile n-au pierdut ocazia de a colporta tot felul de zvonuri „pe surse” cu privire la prognoza meteo. Astfel, dacă în data de 11 noiembrie 2013 tremuram la gândul că „mase de aer arctic” vor umfla factura întreţinere în lunile de iarnă, iată că în 19 ianuarie 2014 batem recordul la temperaturi pozitive, după o perioadă lungă de vreme caldă. Cum s-ar zice, „vortexul polar” nu e pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se nimereşte, căci Bucureştiul nu-i Chicago, nu-i aşa?

„Ştirile” merită a fi totuşi reamintite; aş râde, dar nu pot de plâns…

„Prognoza meteorologică indică un proces de transfer al maselor de aer arctic în Europa, rezultând geruri anormale pentru perioada următoare, se arată într-un document al Guvernului prin care este justificat un transfer de fonduri către primării pentru acoperirea costurilor generate de iarnă. … Potrivit prognozei meteorologice, va exista un proces de transfer al maselor de aer arctic în Europa, rezultând geruri anormale pentru perioada următoare, ceea ce va determina creşterea consumului prognozat de energie electrică şi termică pe perioada sezonului rece. În aceste condiţii există riscul ca autorităţile locale să nu poată asigura stocurile necesare furnizării în condiţii optime a agentului termic pentru populaţie pentru perioada friguroasă în anul 2013, se arată în nota de fundamentare a unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului, potrivit Mediafax.”

„Duminică dimineaţă a fost cea mai caldă dimineaţă de 19 ianuarie din istorie pentru mai multe localităţi din partea de vest-nord şi centru a ţării. Este vorba despre minime de 13 grade în sudul Banatului, la Oraviţa, 12 grade s-au înregistrat duminică dimineaţă şi la Reşiţa. Temperaturi destul de ridicate au fost şi la Oradea, unde mercurul în termometre în cursul nopţii nu a coborât sub 9 grade. Aceste valori reprezintă temperaturi mai ridicate cu până la 17 grade faţă de ceea ce ar trebui să înregistrăm în mod normal într-o dimineaţă de 19 ianuarie.”

 Retrieved from:

 http://www.romaniatv.net/aer-arctic-cu-geruri-anormale-pentru-perioada-urmatoare-potrivit-unui-document-al-guvernului_107905.html

 http://www.romaniatv.net/record-de-temperatura-cea-mai-calduroasa-dimineata-de-19-ianuarie-din-istorie_121185.html

Anunțuri